• check

  Massor för pengarna

 • check

  365 dagars öppet köp

 • check

  Snabb leverans

Tips som hjälper dig att rengöra och underhålla rottingmöbler

Utemöbler kan vara en stor investering och när du köper dem vill du ju att de ska hålla så länge som möjligt. Här har vi samlat flera tips och tricks som hjälper dig att rengöra och underhålla rottingmöbler så att de håller längre.

Kontrollera kvaliteten på rottingmöblerna

Idag är utbudet stort när det kommer till rottingmöbler. Men trots att många rottingmöbler ser likadana ut vid en första anblick så kan kvaliteten variera enormt mycket. Det kan vara svårt att skilja kvalitetsprodukter, som kommer att hålla i många år, från de billigare varianterna av sämre kvalitet. Det finns dock vissa saker du kan kolla efter till när du köper en soffgrupp, matgrupp eller andra utemöbler i rotting:

 • Är ramen solid och stabil och tillverkad av ett material som inte rostar? Hos SparMax har alla rottingmöbler aluminiumramar som är rostfria och väldigt stabila.
 • Kontrollera om rottingen är UV-skyddad. Billiga rottingmöbler bleknar mycket och de kan spricka efter bara en säsong i solen. Våra utemöbler är tillverkade av genomfärgad, UV-skyddad rotting, som förblir lika snygg år efter år.
 • Kontrollera även flätningen av rottingen. Ju tajtare flätor, desto högre kvalitet.

Rengöring och underhåll av rottingmöbler 

Även om du har köpt möbler av hög kvalitet är det viktigt att du tar väl hand om dem. Det innebär bland annat att du behöver tvätta av rottingmöblerna då och då. Även underhållsfria möbler behöver rengöras ibland om de ska hålla sig snygga länge.

När du ska tvätta utemöbler i plast, till exempel konstrottingmöbler, behöver du en trädgårdsslang och eventuellt ett milt rengöringsmedel. Vid behov kan du använda en mjuk borste för att putsa bort smuts som fastnat i möblerna.

Tänk på att tvålskum kan lägga sig mellan flätorna och samla på sig smuts och damm. Du bör därför endast använda väldigt lite tvål vid behov, då en snabb avsköljning med vattenslangen ofta är tillräcklig. 

Tänk även på att du inte kan använda högtryckstvätten när du tvättar rottingmöbler, eftersom det höga trycket kan förstöra materialet.

Tre steg för att tvätta rottingmöbler

Du bör både börja och avsluta sommarsäsongen med att rengöra dina rottingmöbler, men det viktigaste är att se till att rengöra möblerna ordentligt under våren innan de ställs ut för användning. Vänta inte tills möblerna ser smutsiga ut, det är svårt att se smuts i vävd rotting. Damm, pollen och andra små partiklar kan hamna i alla ytor på dina utemöbler, inklusive mellan flätorna. Följ dessa tre steg för att rengöra dina möbler på rätt sätt:

1. Ta bort mögel, svamp och alger

Börja gärna med att spraya möblerna med ett medel som tar bort alger, svamp och mögel och låt detta verka i runt fyra timmar.

2. Torka av möblerna med en trasa

Plocka fram vattenslang, hink, en mjuk borste och en trasa. I de flesta fall behövs inget rengöringsmedel, men du kan använda en mild tvål om någon av möblerna är extra smutsig. Torka av ytorna med trasan och använd borsten om trasan inte får bort smutsen.

Skölj sedan noga av hela möbeln med vattenslangen.

3. Rengöring och impregnering av dynöverdrag

Kontrollera dynorna och tvätta dynöverdrag i maskin om de är smutsiga.

Att tvätta överdragen regelbundet i rekommenderad temperatur kan hjälpa till att få bort mögel från textilier.

Kom även ihåg att impregnera överdragen efter maskintvätt. Detta gör att textilierna blir bättre skyddade mot spillda drycker och smuts under hela sommaren och att de inte blir lika blöta när de ligger ute i regn.

Skydd mot väder och vind

Utemöbler måste kunna stå ute, men här i Sverige kan det vädret och vinden skada möblerna. En regnskur lite då och då är inga problem men det är rekommenderat att man täcker över utemöblerna när de inte används samt när det väntas stora regnskurar i området.. Ett regnskydd är därför en smart investering som hjälper dina utemöbler vara snygga och hålla längre.

Dynorna du köper hos SparMax är också tillverkade i, Olefin, ett material som tål regn. I Olefin är varje tråd specialbehandlad innan tyget skapas. Detta gör att tyget är mycket slitstarkt och att dynorna tål fukt och torkar snabbt.

Du kan även köpa en vattentät dynbox i samma stil som dina utemöbler. Med en dynbox kan du enkelt lägga undan dynorna när det börjar regna och har även en praktisk förvaringslösning där du kan ha dynorna över vintern. Väljer du en dynbox som man kan sitta på får du dessutom extra sittplatser när du har gäster.

Vinterförvaring av utemöbler

Utemöbler i rotting från SparMax är av högsta kvalitet. Våra utemöbler är väderbeständiga och är tillverkade av 100 procent underhållsfri rotting och 100 procent rostfria aluminiumramar. Möblerna tål därför att stå ute året runt, vilket är perfekt om du inte har någonstans att förvara utemöblerna över vintern.

Innan du plockar undan dina rottingmöbler efter sommaren, är det bra att rengöra dem först. Se även till att möblerna hinner torka ordentligt innan du täcker över dem eller plockar in dem i förrådet. Ska möblerna stå ute rekommenderar vi att du använder ett bra möbelöverdrag. Möbelöverdrag tillverkade för utemöbler är mer lämpliga än till exempel presenningar som kan göra att det uppstår mycket kondens och fukt runt möbeln.

Det är också bra att ha möblerna några centimeter ovanför marken. På så sätt säkerställer du att det är god ventilation runt möbeln. Undvik dessutom att förvara utemöblerna på en plats där de kan hamna under mycket snö. Snön kan bli väldigt tung och skada dina möbler. Har du plats inomhus är det naturligtvis bäst att förvara utemöblerna inomhus över vintern.
 

Kvalitet och garanti på alla våra utemöbler

Det ska vara säkert att köpa utemöbler på SparMax, och du ska inte behöva oroa dig för att dina utemöbler går sönder fort. Våra konstrottingmöbler är perfekt anpassade för det svenska klimatet och är både hållbara och har lång livslängd. Vi är så säkra på att dina möbler håller länge att vi erbjuder Sveriges bästa garanti på utemöbler. Du får hela 10 års garanti på glas-, rotting- och aluminiumramar samt två års garanti på regnskydd och dynöverdrag.

Copyright © 2024 Sparmax. All rights reserved.